Tibetaans Boeddhisme Limburg

Nederland

Tibetaans Boeddhisme Limburg - TBL

 

Stichting Tibetaans Boeddhisme Limburg (TBL) bestaat uit een gemêleerde groep vrijwilligers en mensen die het boeddhisme een warm hart toedragen. TBL wil, door middel van het organiseren van verschillende activiteiten in Nederlands Limburg, een entree bieden tot de boeddhistische levensbeschouwing en in het bijzonder tot het instituut Yeunten Ling, België.

2018: LODJONG TRAINING DOOR DE LAMA’S IN MAASTRICHT

De praktijk van de Lodjong bestaat uit 7 gedeelten. En door deze 7 punten te oefenen, train je jezelf om de focus die je momenteel op jezelf richt, om die naar de ander te verleggen. Ondanks dat niemand wil lijden, is het alom tegenwoordig. En om eraan te ontsnappen passen we allerlei korte termijn oplossingen toe die echter helaas structureel niets oplossen. Ook hebben we de gewoonte om naar allerlei factoren buiten ons te wijzen als de oorzaak van onze ergernis of verdriet. Dus altijd zijn de externe omstandigheden schuldig aan onze ervaring van lijden.

Echter, de echte oorzaak van ons lijden is in onze geest te vinden: door de negatieve emoties die we daar ervaren. Daarom heeft het dus zin om met de Lodjong training aan de slag te gaan. De training leert ons namelijk om anders naar het leven te kijken. Tegenslag bijvoorbeeld laat ons niet langer meer bij de pakken neerzitten maar wordt gezien als een middel om vooruitgang te boeken. Alle omstandigheden die we in ons dagelijks leven tegenkomen worden ingezet voor innerlijke transformatie.

De volgende punten van de Lodjong training komen aan bod:

  • De voorbereidende praktijken (reeds behandeld in 2017)

  • Het opwekken van de verlichtingsgeest (bodhicitta)

  • Raadgevingen voor het dagelijks leven

  • Raadgevingen die het leven en de dood betreffen

  • Criteria om de vooruitgang te toetsen

  • Voorschriften om de geest te trainen waaronder de praktijk van uitwisseling (tonglen)

  • Praktische raadgevingen

Het is mogelijk om je per bijeenkomst of voor de hele reeks in te schrijven.

Dit kan via reservering@tibetaans-boeddhisme.eu

TBL - Hands


De datums, tijden en leraren in 2018 zijn:

Maandag 5 februari 20u – 21u45 met Lama Tashi Nyima

Woensdag 25 april 20u – 21u45 met Lama Zeupa

Zaterdag 9 juni 10u30 – 15u45 met Lama Zeupa

Woensdag 24 oktober 20u – 21u45 met Lama Tashi Nyima

Dinsdag 4 december 20u – 21u45 met Lama Zeupa

€ 7,50 per deelnemer lezing, studenten: € 4,00 op vertoon studentenpas

€ 27,50 per deelnemer oefendag

Zie onze www.tibetaans-boeddhisme.eu voor actuele informatie rondom de voordrachten.


 TBL - LTN

TBL - LZ

Leraren van Kagyu Yeunten Gyamtso Ling

De Lama’s komen in de regel 5x per jaar over uiteenlopende onderwerpen lesgeven. Graag vernemen ze van de luisteraars suggesties voor een volgende lezing! De leraren zijn dan ook nauw betrokken bij de deelnemers aan de TBL activiteiten. En omdat ze willen weten en helpen bij wat er leeft, mag je een persoonlijk gesprek aanvragen. Doordat er meer geïnteresseerden zijn in een lezing dan dat er plaats is, zal je wel even via een mailtje je komst moeten melden!


ACTIVITEITEN TBL

In het verlengde van de overdrachtslijn van de leraren, oefenen we ons in het temmen van onze geest en ondersteunen we elkaar op het pad van ontspannen ontwikkeling van onze aangeboren kwaliteiten. Hiervoor komen we enkele keren per maand in Maastricht samen. Iedereen is vrijblijvend en van harte welkom bij bijvoorbeeld de bijeenkomsten voor meditatie, yoga en recitatie van Tchenrezig!

Activiteiten organiseren doen we al sinds 2004, maar pas sinds 2012 zijn de activiteiten in een stichting ondergebracht. Bij het ter persen gaan van deze Kunchab, is TBL op zoek naar een eigen onderkomen. We hebben er vertrouwen in dat dit in het voorjaar van 2018 zal worden gerealiseerd. Dan worden o.a. de volgende bijeenkomsten weer in onze agenda opgenomen:

TBL - Meditatie


2x per maand MEDITATIE bijeenkomsten

We starten de avond met een inleiding van ongeveer 15 minuten waarin kort wordt ingegaan op het boeddhistisch gedachtegoed en waarin meditatie suggesties worden aangedragen. Daarna mediteren we 45 minuten in stilte (elk kwartier wordt op de gong geslagen). Dit is geen cursus, er wordt verondersteld dat men reeds kan mediteren.


2x per maand YOGA bijeenkomsten 

Ook heeft TBL de gewoonte om tweemaal per maand een yogabijeenkomst te organiseren! Hatha yoga wordt aangeboden, waarin ook pranayama (ademhalings- oefeningen) aan bod komt. Er wordt rekening gehouden met eventuele individuele lichamelijke beperkingen, dus iedereen kan meedoen!


Recitatie van TCHENREZIG

Verder bieden we de mogelijkheid aan om samen de recitatie van Tchenrezig te beoefenen. Voorafgaand aan de zingende recitatie van de tekst van Tchenrezig, wordt er uitleg gegeven over de achtergrond van de tekst en over de opbouw ervan. Deze recitatie gebeurt in combinatie met een meditatie.

Na afloop van de TBL bijeenkomsten is men vrijblijvend uitgenodigd om na te praten met thee.

Er wordt een kleine bijdrage voor deelname aan een bijeenkomst gevraagd. 

Bezoek a.j.b. www.tibetaans-boeddhisme.eu voor informatie omtrent bijdrage, aanwezige voorzieningen en data van de bijeenkomsten.


CURSUS INLEIDING IN DE TIBETAANS BOEDDHISTISCHE MEDITATIE

Mocht TBL een eigen ruimte kunnen huren, dan zal er reeds in het voorjaar van 2018 een cursus ‘Inleiding in de Tibetaans boeddhistische meditatie’ worden voorzien. Al vele jaren wordt er in 10 bijeenkomsten aandacht besteed aan een juiste houding en ademhaling. Ook komen er verschillende boeddhistische meditatietechnieken aan bod. Verder wordt summier de basis van de boeddhistische filosofie behandeld. 

In de praktijk blijkt dat deze cursus geschikt is voor zowel beginners alsook voor mensen die reeds enige ervaring hebben met andere vormen van meditatie. Kennis over het hoe en waarom van meditatie wordt afgewisseld met beoefening. Elke week wordt het huiswerk samen met een samenvatting per mail toegezonden. Vrijblijvend wordt er driemaal een uurtje napraten met de medecursisten aangeboden en een afsluitende meditatiewandeling gemaakt.

Kosten voor de 10 lessen inclusief (les)materiaal is €135,-.


VERDIEPENDE MEDITATIE CURSUS

Voor degenen die reeds de inleidende meditatie cursus hebben gevolgd, wordt er een verdiepende cursus aangeboden. Daarin wordt er verder ingegaan op de filosofische achtergrond van het Tibetaans boeddhisme en wordt men in de gelegenheid gesteld de meditatie praktijk te intensiveren. Overige informatie over het verloop van de cursus wordt bekend gemaakt via onze website.


VRIJWILLIGERS ACTIVITEITEN

We vinden het belangrijk en gezellig om met gelijkgestemden regelmatig samen te komen om diverse activiteiten te ondernemen en samen het programma van TBL te ondersteunen. De aangemelde vrijwilligers variëren in leeftijd van jong tot oud en hebben diverse achtergronden. Als overeenkomst hebben we dezelfde interesse om te willen verdiepen in het boeddhisme en dit in ons dagelijks leven te integreren. Wil je je aansluiten? Geef je dan (vrijblijvend!) op via 

vrijwilligers@tibetaans-boeddhisme.eu voor de vrijwilligersnieuwsbrief en lees zo over onze activiteiten door en voor vrijwilligers.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN TBL ACTIVITEITEN

In onze digitale nieuwsbrief wordt elke maand het laatste nieuws en maandprogramma bekend gemaakt. Via onze website kun je je hiervoor inschrijven.

www.tibetaans-boeddhisme.eu 

www.facebook.com/Tibetaans.Boeddhisme

www.twitter.com/TBLimburg

Heel graag vernemen je eventuele vragen. Aarzel daarom a.j.b. niet om voor meer informatie contact met ons op te nemen. Dit kan via info@tibetaans-boeddhisme.eu

We hopen je spoedig te ontmoeten bij een van onze activiteiten!