Inleiding tot het boeddhisme, met Krista De Mey

19/10/2019 10:30 au 20/10/2019 16:00 (Europe/Brussels)

Huy, Belgique

Illimité

 

De Boeddha is een sleutelfiguur in de spirituele geschiedenis van de mensheid. Het boeddhisme heeft de filosofische kijk en het geestelijk leven van vele volkeren ingekleurd. Momenteel krijgt deze levensbeschouwing veel bijval in het westen. Dit weekend biedt u de gelegenheid om het boeddhisme trapsgewijs te verkennen.

We vertrekken vanuit de cultuurhistorische context waarbinnen we het optreden en de leer van de boeddha kunnen situeren en begrijpen: zowel omgevingsfactoren als de vroege Indische filosofische geschiedenis spelen hierin een rol. Beschikbare data en biografieën, de iconografie en anekdotiek helpen ons het beeld van de historische boeddha te vervolledigen en het te onderscheiden van legende. De verspreiding over verschillende routes brengt ons bij de verschillende tradities of voertuigen. We gaan dieper in op de inhoud en indeling van Boeddha’s onderricht en staan stil bij de belangrijkste stromingen en de fundamentele concepten uit het boeddhisme. Tenslotte kijken we kritisch naar de recentelijke opmars en ontwikkeling van het Boeddhisme in het Westen. Ook het boeddhistisch landschap in België komt hierbij aan bod.

Is het boeddhisme voor u nog onbekend terrein en bent u er nieuwsgierig naar? Wil u wat meer orde in de flarden kennis die u tot hiertoe hebt verzameld? Hebt u in het Oosten rondgereisd en wil u enige achtergrond bij de prachtige tempels die u hebt gezien? Bent u bezig met mindfullness en wil u ontdekken waar deze methode vandaan komt? Wil u meer inzicht verwerven in de wortels van het Boeddhisme? Iedereen is dit weekend welkom: zowel de nieuwkomers op het terrein als deelnemers voor wie het boeddhisme reeds enigszins vertrouwd is. Tijdens dit weekend maakt u niet alleen kennis met de krachtlijnen van het boeddhisme. U kan tegelijk ook de rituelen bijwonen en ervaring opdoen met meditatie.

 

Zaterdag 19 oktober:

10u30 - De cultuurhistorische context: Noord-India ten tijde van de Boeddha

      - De historische Boeddha: biografische data en levensverhalen

      - Verspreiding en periodisering van het boeddhisme

      - De Boeddhistische canon: de Tripitaka

12u     Middagmaal

14u-16u Het kleinere voertuig:  de boeddhistische psychologie en de eerste cyclus van onderrichtingen. 

18u     Poedja van Mahakala en Tchenrezig

20u-21u Geleide meditatie

Zondag 20 oktober:

7u      Stille meditatie

10u30-12u Het grotere voertuig: de boeddhistische zijnsleer: de natuur van de fenomenen en de geest, filosofische strekkingen en het pad van de boddhisattva

12u     Middagmaal

13.30 u-15u Het diamanten voertuig: de eigenheid van het Tibetaans Boeddhisme

15 u Initiatie in de meditatie

Odoo- Echantillon n° 3 pour trois colonnes

 

Krista De Mey behaalde een Master in de godsdienstwetenschappen en de seksuologie en is opgeleid als systeemtherapeut. Na jaren in de hulpverlening vond ze haar ware roeping in het onderwijs waar ze tot op vandaag sociale- en gedragswetenschappen geeft aan adolescenten. Sinds 2006 volgt ze het dharma onderricht in Yeunten Ling en is ze een voorzichtige beoefenaar. Intussen voltooide ze aan de BUB het postgraduaat in de boeddhistische filosofie en ethiek en verzorgt ze regelmatig de vertalingen van het Frans / Engels naar het Nederlands bij het onderricht in Hoei en in Schoten. Ze doet redactiewerk voor de website en het jaarprogramma van Kagyu Yeunten Gyamtso Ling en verzorgt inleidingen voor bezoekende studenten.

Bijdrage : € 99 voor gewoon lid / € 111 voor niet-lid (op basis van een gemeenschappelijke standaardkamer). Voor andere ledenkortingen, zie ‘Bijdrage lidmaatschap’.

Partager

Visualiser sur Google Maps
INSTITUT YEUNTEN LING ASBL
Promenade Saint-Jean l'Agneau 4
    4500 Huy
    Belgique
+32 (0)85 27 11 88
yeunten.ling@tibinst.org

Quand

50/60 Free
De 19/10/2019 10:30
à 20/10/2019 16:00

Agenda

INSTITUT YEUNTEN LING ASBL
+32 (0)85 27 11 88
yeunten.ling@tibinst.org

Flux social