Brug der wijsheid, Kortrijk

Facebook

Brug der Wijsheid is een regionale locatie van het Tibetaans Instituut in België (Kagyu Yeunten Gyamtso Ling) en werd in 2002 door de Stad Kortrijk als culturele vereniging erkend.

Brug der Wijsheid geeft mensen in de regio Kortrijk de kans om kennis te maken met het boeddhisme. Dit kan hen inspireren om de inzichten en middelen uit het boeddhisme in praktijk te brengen in hun dagelijks leven.

Zolang het corona-virus onder ons is, gaan de stille meditaties en de infosessies niet door.  De meditatieruimte is jammer genoeg te klein om de social distancing te kunnen respecteren. Onze excuses daarvoor. We hopen straks de sessies terug te hervatten.

De ervaring van de voorbije jaren heeft ons geleerd dat de meest vruchtbare activiteit de stille meditatie is. Daarom bieden wij de gelegenheid om twee maal per maand in groep te mediteren. Telkens op de eerste en de derde donderdag van de maand.

Mediteren kan iedereen helpen om wat meer innerlijke rust te ontwikkelen, welke ook zijn of haar levensovertuiging is. Je hoeft geen lid of boeddhist te zijn om aan de activiteiten deel te nemen.
De sessies staan open voor zowel beginners die willen leren mediteren als voor meer ervaren beoefenaars die graag samen met anderen oefenen. Beginners kunnen de eerste donderdag van de maand een uurtje vroeger komen voor wat uitleg over de methode die gebruikt wordt.

De meditaties gebeuren op basis van de raadgevingen van Lama Zeupa en Lama Tashi Nyima, die verbonden zijn aan het Tibetaans instituut.

De avonden vinden plaats op een privé locatie. Daarom is het maximum aantal deelnemers beperkt. Gelieve u telkens online aan te melden via het aanmeldingsformulier op de website of ten laatste één dag vooraf een seintje te geven om uw aanwezigheid aan te kondigen. Dat kan via telefoon of e-mail.
U hoeft niets mee te brengen, maar wie een eigen meditatiekussen of bankje heeft, kan dit gerust gebruiken. Een dekentje is niet noodzakelijk maar wel handig. Ruimzittende kledij is gemakkelijk.

Voor meer inlichtingen
Boeddhistische vereniging
Brug der Wijsheid

Contactpersoon
Chantal Verspaille
056 204 124 / 0472 52 52 98
brug.der.wijsheid@skynet.be
http://bdw.tibinst.be
www.facebook.com/brugderwijsheid

Stille Meditatie

De stille meditatie, eigen aan alle boeddhistische tradities, is erop gericht om de geest tot rust te brengen en te stabiliseren

Onze geest is meestal uitermate actief en onvoorspelbaar. Allerlei soorten gedachten doorkruisen hem en zetten ons vaak aan tot handelingen waarvan de gevolgen teleurstellend kunnen zijn en een onbehaaglijk gevoel of zelfs lijden kunnen veroorzaken. In het beste geval kennen we een soort welbehagen, dat echter van tijdelijke en veranderlijke aard is. Pas als we onze geest leren temmen, kunnen we een stabiel geluk ervaren dat niet afhankelijk is van externe factoren.

Meditatie gebeurt in eerste instantie op een formele manier, al zittend op een kussen of op een stoel. Geleidelijk zal deze meditatieve ervaring ook doorstromen in ons dagelijks leven. Door regelmatig te oefenen, wordt de geest soepel en krijgen we minder last van storende emoties. Dit laat toe om vanuit een zekere gemoedsrust te handelen tijdens onze dagdagelijkse activiteiten.

Zolang het corona-virus onder ons is, gaan de stille meditaties en de infosessies niet door.  De meditatieruimte is jammer genoeg te klein om de social distancing te kunnen respecteren. Onze excuses daarvoor. We hopen volgend jaar de sessies terug te hervatten.

Hoe ziet de meditatie-avond eruit?

Zolang het corona-virus onder ons is, gaan de stille meditaties en de infosessies niet door.  De meditatieruimte is jammer genoeg te klein om de social distancing te kunnen respecteren. Onze excuses daarvoor. We hopen volgend jaar de sessies terug te hervatten.
Voor wie voor het eerst komt en/of nog geen ervaring met meditatiepraktijk heeft, wordt er de eerste donderdag van de maand om 19u00 een introductie voorzien. Dan krijgt u meer uitleg over de methode die we gebruiken. Daarna kunt u aansluiten bij de meditatie­sessie van 20u.
Wenst u een introductie bij te wonen, vink dan in het aanmeldings­formulier hieronder het overeenstemmende vakje aan, of neem in elk geval even vooraf contact op.

19u00 introductiesessie (alleen op de eerste donderdag, na voorafgaande afspraak)

20u00 stille meditatie

21u00 gelegenheid voor vragen, thee en wat bijpraten

21u30 einde  

Bijdrage in de kosten = 2 €  

Wanneer?

Op de eerste en derde donderdag van de maand.